marți, 25 decembrie 2007

Campanie pentru " MASS – MEDIA CURATA "

Campanie pentru “ MASS – MEDIA CURATĂ ”

(18-20 NOIEMBRIE 2008 “Zilele Comunicării”: sărbătoarea noastră.)

În goana după senzaţional şi profituri tot mai mari, ne-am obişnuit să denaturăm realitatea.

Vă prezentăm unele fapte negative care nu ne onorează şi le combatem !

1. Prezentarea, cu regularitate, la buletinele de ştiri a aspectelor negative ale realităţii, comentate subiectiv, părtinitor sau sentenţios.
2. Vicierea imaginii României în lume, prin prezentarea unor opinii neautorizate, care eticheteaza un popor întreg după comportamentul individual al unor români, sau mai grav, al unor rromi certaţi cu legea.
3. Repetarea aceloraşi ştiri negative într-un interval de timp mai mare sau mai mic.
4. Generalizarea periodică a unor nereguli, ca şi cum ar fi o regulă de urmat sau o trasătură a caracterului naţional.
5. Preluarea unor informaţii neverificate de la persoane interesate şi subordonate triunghiului corupt – om politic - om de afaceri – reprezentant mass-media, care denaturează atenţia de la adevăratele cauze ale evenimentelor.
6. Adeseori, vedem cum emisiuni lipsite de profesionalism, au drept protagonişti, unele dintre personaje, cetăţeni certaţi cu limba română, având un vocabular cu iz de mahala, unde sunt dezvăluite informaţii legate de viaţa privată sau despre procese aflate pe rol.
Avertizăm că nu se poate face justiţie cu televizorul şi nici influenţa mersul unei anchete prin tot felul de manevre ori diversiuni care ţin de pretextul investigaţiei jurnalistice. Ne întrebăm pe bună dreptate, dacă nu cumva şi mass-media nu şi-a dezvoltat capitalismul ei clientelar.
7. Să ne abţinem în a subaprecia instituţiile statului, a favoriza anarhia şi grupurile de interese speciale care urmăresc distrugerea forţei şi autorităţii statului naţional român ca stat de drept şi democratic.
8. Dupa cum ştim, legea fundamentală a statului, Constituţia României, prevede clar la articolul (30), alineatul (6) « libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine »; alineatul (7) « sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la acte de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţa publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri ». De asemenea, în articolul (31), alineat (3), se prevede că « dreptul la informaţie nu trebuie să prejudicieze măsurile de protecţie ale tinerilor sau siguranţa naţională ».
9. În acest context, propunem înfiinţarea unui organism cu autoritate juridică« Consiliul Naţional Antimanipulare », la fel cum există « Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării », care să aibă în vedere descurajarea războiului mediatic, imagologic, axiologic şi ideologic, a intoxicării opiniei publice prin neinformare, dar şi suprainformare.
10. Ne adresăm Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, pentru aplicarea prerogativelor constituţionale, menţionand articolul (30) alineat (5) care prevede ca « legea poate impune mijloacelor de comunicare în masă obligaţia de a face publică sursa finanţării ».

Revine o mare responsabilitate Parlamentului de a modifica şi completa legea protecţiei informaţionale, consultând « societatea civilă şi academică ».

Opinia persoanelor interesate de această campanie va fi publicată în ţară şi străinătate.

Preşedintele MASS COMMUNICATION POWER

Mihail Georgevici

Niciun comentariu: